Over ThermIQ

ThermIQ is fabrikant van intelligente verwarmingssystemen op basis van infraroodverwarming.

woensdag 31 juli 2013

‘Het is ongehoord dat er nog steeds gas verbrand wordt om lucht te verwarmen’

Afgelopen zaterdag stond er in het Financieel Dagblad een interview met Niels van Lingen, directeur van ThermIQ. Het complete artikel kun je hier lezen (wel even account aanmaken, inloggen, etc.). Enkele stukken uit het interview vind je hieronder.

Bijna 80% van de energiekosten aan verwarming

Het is ongehoord dat we in dit duurzame tijdperk hoofdzakelijk verwarmen met het verbranden van aardgas. Ledlampen zijn leuke uitvindingen, maar licht vormt slechts 2% van onze totale energiebehoefte. Bijna 80% van de energiekosten zijn terug te voeren op verwarming. Met reguliere verwarming stoken we de lucht in een woning van boven naar beneden warm. Verhitte lucht stijgt namelijk op, waardoor de temperatuur op zithoogte pas als laatste stijgt. Dat is inefficiënt.

Infraroodverwarming van ThermIQ

Met het ontwikkelen van een halfgeleider heeft ThermIQ een paneel ontwikkeld dat met behulp van elektriciteit langgolvige infraroodstraling uitstraalt onder een hoek van 170 graden vanaf het plafond. Eén paneel verwarmt ongeveer 25 m2, een redelijk specifiek gebied. En dan met name objecten, zoals meubels, muren en de vloer. Met een speciaal ontworpen smartphone-applicatie kun je overal ter wereld elk paneel bedienen.

Enkele succesvolle projecten

In het artikel in het FD staan 3 succesvolle ThermIQ-projecten beschreven. Alle drie houden ze aan het eind van de maand geld over van hun energierekening.

Woning in Rotterdam

Een vijf verdiepingen tellende woning (250 m2) in Rotterdam, uitgerust met ThermIQ-panelen verbruikte afgelopen jaar slechts 150 euro aan energie. De buren met dezelfde woonoppervlakte en een hoogrendementsketel waren ruim 30% duurder uit.

Bloemenwinkel in Kesteren

Een bloemenwinkel in Kesteren verstookte met een propaankachel €60 per week. Met onze panelen werd dat hetzelfde bedrag maar dan per maand.

Kerk in Duitsland

In een kerk in Duitsland werd op donderdag de verwarming aanzetten om de kerk op zondag op temperatuur te krijgen. Nu worden de panelen onder de zitbanken anderhalf uur van tevoren aangezet en is het heerlijk aangenaam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten