Over ThermIQ

ThermIQ is fabrikant van intelligente verwarmingssystemen op basis van infraroodverwarming.

maandag 29 april 2013

Bedrijfshal verwarmen

Een bedrijfshal is lastig te verwarmen. De hoogte van de hal zorgt ervoor dat de warmte ver kan opstijgen, terwijl het beneden lang koud blijft. Daarom zie je vaak straalkacheltjes staan op de plekken waar mensen werken. Maar of dat nou de oplossing is?


Goed geïsoleerde wand en dak


De wanden en het dak van een bedrijfshal zijn over het algemeen goed geïsoleerd  De binnendozen, die worden gebruikt voor de wanden kunnen geïsoleerd dezelfde isolatiewaarde bieden als de spouwmuur van een woonhuis. Hiermee kan het de warmte prima binnen houden. Als de hal eenmaal verwarmd is dan...

Deur open en dicht


Al zijn de wanden en het dak nog zo goed geïsoleerd  bij een bedrijfshal waar wordt gewerkt gaat regelmatig de deur open en dicht. En dan niet zomaar een deur, maar die hele grote roldeur waardoor een vrachtwagen naar binnen kan rijden om te laden of te lossen. Als men daar geen maatregelen neemt, gaat er erg veel warmte verloren.

Lucht verwarmen


Meestal wordt een bedrijfshal verwarmd met een groot uitgevallen CV-installatie. De warme buizen verwarmen de ruimte. Soms wordt er gekozen voor heteluchtkachels. In beide gevallen wordt de lucht in de bedrijfshal verwarmd. Die lucht moet dan vervolgens zo warm worden dat het de mensen, de vloer en de wanden opwarmt. Maar dat kan wel even duren, zeker in een hoge bedrijfshal. En als dan plotseling de deur open gaat, is de warme lucht zo weer weg.

Bedrijfshal efficiënt verwarmen


Een bedrijfshal efficiënt verwarmen doe je met infrarood verwarming. De verwarmingspanelen hang je alleen op die plekken op waar de warmte nodig is. En je hangt ze natuurlijk niet aan het dak, want het bovenste stuk van de bedrijfshal hoeft helemaal niet verwarmd te worden. Dus de panelen hang je op een meter of 3 boven de grond, alleen op de plekken waar mensen werken.

Die plekken zijn in no time heerlijk aangenaam verwarmd. En omdat het de mensen verwarmt en niet de lucht, waait de warmte niet weg als de deur weer open gaat. Vergelijk het maar met zonnestralen die door het dakraam naar binnenkomen. Dat is toch ook altijd erg aangenaam?

Voordelen infraroodverwarming in een bedrijfshal


Infraroodverwarming is bij uitstek geschikt voor grote en hoge bedrijfshallen.

  1. Alleen daar verwarmen waar het nodig is
  2. De warmte 'waait' niet weg als de deur open gaat
  3. De infraroodwarmte is zeer comfortabel, vergelijkbaar met zonnestralen
  4. Het levert een zeer grote energiekostenbesparing op
  5. Het werkt elektrisch, dus geen gasaansluiting meer nodig
  6. Het werkt elektrisch, er kan dus zelf in de energiebehoefte worden voorzien d.m.v. zonnepanelen op het dak

Referentie


In Noorwegen heeft ThermIQ infraroodverwarming aangebracht in een zinkfabriek. De werknemers waren niet meer onder de verwarmingspanelen vandaan te slaan...

>> http://www.thermiq.nl/projecten/zinkfabriek_in_noorwegen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten