Over ThermIQ

ThermIQ is fabrikant van intelligente verwarmingssystemen op basis van infraroodverwarming.

woensdag 27 maart 2013

Zelfvoorzienend in energie en verwarming

Zelfvoorzienend zijn in de energielevering. Heel veel huishoudens hebben hier wel oren naar. Meer dan dat zelfs. Je bent minder afhankelijk van energiebedrijven en je bent duurzaam bezig met het opwekken van energie. Oh ja, en niet onbelangrijk: de investering levert je op termijn financieel voordeel op.


Zelfvoorzienend in verwarming 

Als je zelfvoorzienend bent in energielevering zou het mooi zijn als je volledig in je eigen energieverbruik kan voorzien. Maar ja, energie opwekken betekent bijna altijd dat je elektriciteit opwerkt. En geen gas e.d.. Dus daar kun je de CV niet op laten branden. Om toch zelfvoorzienend te zijn in de verwarming van huis en kantoor, dien je elektrisch te verwarmen. Dit klinkt duur, maar het kan heel goedkoop. Infrarood verwarming is een heel zuinige manier van verwarmen.

Zelfvoorziening / zelflevering van energie belast? 

Momenteel wordt veel gesproken over het belasten van zelfvoorziening of zelflevering van energie. Terwijl je over jouw zelfgekweekte bloemkool geen btw of andere belasting hoeft te betalen zou zelf opgewekte energie wel belast moeten worden.

2 blogposts 

De discussie over belasting op de energie die je thuis duurzaam opwekt om jouw duurzame infraroodverwarming jouw huis te laten verwarmen, is in alle hevigheid losgebarsten. Igor Kluin, oprichter van Qurrent Renewable Energy (bedrijf dat lokale duurzame energiebedrijven adviseert, assisteert en ondersteunt), schreef er 2 interessante blogposts over. Lees ook de commentaren eronder om een breed beeld te krijgen van de situatie.

EZ snoert decentrale energie de mond 

EZ stelt voor om de belasting op zelf of samen opgewekte energie iets te verlagen en zo dus gunstiger te behandelen. Daarbij wordt geheel voorbij gegaan aan de nog volop lopende discussie dat je over eigen stroom gewoon helemaal geen belasting kunt heffen. EZ weet dat diverse partijen dit technische argument van ‘geen levering’ aanwenden. Wat je zelf maakt en zelf gebruikt is gewoon onbelast. Net als de tomaten uit eigen tuin.
>> Lees verder

Probleem energiebelasting zelflevering opgelost

Er zijn meer dan genoeg manieren om dat gevreesde doemargument van ‘derving aan staatsinkomsten’ (gaap) op te lossen. Zie dit eenvoudige sommetje. Ik denk dat het cruciaal is om eigen opwekking onbelast te laten. Er gaat iets in je rechtvaardigheidsgevoel fout als je belasting moet betalen over je zelf gemaakte spullen.
>> Lees verder


Geen opmerkingen:

Een reactie posten