Over ThermIQ

ThermIQ is fabrikant van intelligente verwarmingssystemen op basis van infraroodverwarming.

maandag 14 januari 2013

Wat doe je tegen tocht?

Het is winter en thuis brandt de kachel. Toch lijkt er ergens tocht vandaan te komen. Waar waar vandaan?

Alle kieren en gaatjes maak je dicht. Tochtstrips zorgen voor een goede afsluiting van ramen en deuren. Kit doet wonderen voor wat betreft gaatjes en naden. Dat zal toch wel helpen?


Je voelt tocht, terwijl het niet tocht

Alle kieren heb je gedicht en je weet zeker dat het in huis niet meer tocht. Toch blijf je op de bank dat onbehaaglijke gevoel hebben. Alsof er constant een luchtstroom langs je lichaam trekt...

Het is de luchtstroming die op tocht lijkt

Boven de radiator stijgt de warme lucht op. Deze warme lucht wil naar boven en circuleert door het huis. Als de warme lucht eenmaal boven is, slaat het bij een koud raam weer omlaag. De lucht wordt kouder en daalt weer. Zo blijft de lucht circuleren en trekt het als tocht langs je benen.

Is de oplossing harder stoken?

Zet de kachel een paar graden hoger, waardoor het binnen zo warm wordt, dat een beetje koude tocht als prettig wordt ervaren. Het is geen heel goede oplossing, maar het is een oplossing.

Wat is een echt goede oplossing?

Een echt goede oplossing om ongewenste luchtcirculatie of tocht te voorkomen is verwarmen met infraroodverwarming of vloerverwarming. Beide technieken verwarmen niet rechtstreeks de lucht, waardoor de luchtcirculatie en dus de tocht wordt beperkt.

Vloerverwarming

Vloerverwarming verwarmt de vloer. Deze vloer verwarmt vervolgens weer de lucht, de meubels en de mensen. Deze indirecte manier van verwarmen beperkt de luchtcirculatie.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming wordt bevestigd aan het plafond. Het verwarmt niet alleen de vloer, maar ook de muren en direct de meubels en de mensen. Hierdoor geeft infrarood verwarming een heel prettige warmte af. Alsof je lekker in het lentezonnetje zit. En tocht? Daar heb je met infraroodverwarming geen last meer van.

Comfortabel warm

Een warme muur en een warme vloer zorgen voor een heel geleidelijke en perfect over de kamer verdeelde verwarming. Er zijn dus geen warmte- en koudefronten. Dat geeft de lucht geen gelegenheid om te circuleren. Van tocht heb je met infrarood verwarming dus geen last meer. Van een comfortabel verwarmde ruimte wel, maar dat kun je toch geen last noemen?

Leer meer over infrarood verwarming


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten