Iedereen heeft er last van. Condens in de badkamer. Maar waar komt het vandaan? En, belangrijker nog, hoe kom je er vanaf? Lees snel verder voor antwoorden op alle vragen.
Hoe ontstaat condens in de badkamer?
Condens ontstaat uit 2 natuurkundige feiten. Namelijk:
- Warme lucht zet uit en kan meer vocht opnemen dan koude lucht
- Als water wordt verwarmd verandert het in een gasvorm
Het warme water uit de douche wordt voor een deel omgezet in gas. De rest loopt via het doucheputje weg. Het gas wordt door de warme badkamerlucht opgenomen en normaal gesproken afgevoerd via het ventilatiesysteem. Maar dan gebeurt er iets onverwachts...
De warme vochtige lucht knalt tijdens zijn weg naar het ventilatiekanaal tegen de koude muur aan. De lucht koelt direct af en zal het vocht los moeten laten. Koude lucht kan immers lang niet zoveel vocht vast houden als warme lucht. Het vocht (water in gasvorm) koelt verder af tegen de muur en condenseert hierdoor. Het neemt zijn oude vloeibare vorm weer aan. Nu is er sprake van condens.
Wat doet condens in de badkamer?
Niemand zit erop te wachten, maar het zit er wel. Na het douchen zijn de muren nat van het condens. Als dit niet snel wordt weggeventileerd of afgedroogd, ontstaat hier een vruchtbare voedingsbodem voor schimmels.
Er zijn genoeg middeltjes te koop om die schimmels tegen te gaan. Maar dat kost veel tijd en energie. Daarbij zijn de meeste anti-schimmelgoedjes niet erg goed voor het milieu. Een kleine milieuramp voltrekt zich...
Hoe voorkom je condens?
Veel beter is het om condens in zijn geheel te voorkomen. Of in ieder geval te beperken. Hiervoor heb je naast een goede afzuiging (ventilatie) vooral warme muren nodig. Let maar op, in de zomer heb je maar half zoveel condens als in de winter.
Geen schimmels, maar wel een hoog comfort
En daar komen we dan toch weer uit op infrarood verwarming. Het is niet de enige manier om warme muren te realiseren, maar wel de meest gemakkelijke, comfortabele en goedkope. De infrarood verwarming verwarmt eerst de vloer en de muren. Van daaruit wordt vanzelf de binnenlucht warmer. Zo vermijd je het 'botsen' van warme lucht tegen de koude muur en voelt het ook nog eens comfortabel aan. Dat is pas win-win.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten