Over ThermIQ

ThermIQ is fabrikant van intelligente verwarmingssystemen op basis van infraroodverwarming.

maandag 19 december 2011

Vochtige badkamer


Zeker in deze koude wintermaanden hebben veel mensen last van een vochtige badkamer. Een vochtige badkamer die maar langzaam droogt, doordat het buiten koud is.




Hoe gaat zoiets

's morgens springt men onder de douche. Buiten is het een graad of 4 en binnen misschien 16. 's nachts draaien we massaal de verwarming laag of zelfs uit. Niet onverstandig, want 's nachts verwarmen kost veel energie, terwijl je er geen plezier van hebt. Het water uit de douche is natuurlijk veel warmer dan die 16 graden, waardoor stoom ontstaat. Tegen de koude muren ontstaat zelfs condens. Binnen een paar minuten is de hele badkamer vochtig, wat niet gemakkelijk weer verdampt.

Koude lucht neemt minder vocht op

Koude lucht bestaat uit kleinere moleculen die hierdoor minder vocht op kunnen nemen dan warme lucht, dat uit grotere moleculen bestaat. Dit natuurkundig principe is de basis voor de vochtige badkamer in de winter.

Verdampen en condenseren

Het warme water uit de douche wordt opgenomen door de door het warme water verwarmde lucht rondom de douchestralen. Het verdampt dus. Direct buiten deze zone koelt de lucht snel af (de luchttemperatuur is immers rond de 16 graden hadden we net bedacht). Daardoor laat de lucht, als gevolg van de krimpende moleculen, het vocht weer los. Hierdoor ontstaat stoom. Een deel van het vocht kan de lucht nog vasthouden. Tot de lucht tegen de muur aan slaat. De muur is zo koud dat de lucht nog meer vocht moet loslaten. Hierdoor ontstaat condens tegen de muur.

De vochtige badkamer droogt niet snel genoeg

In de winter is het buiten ook nogal koud. Dus het openzetten van een raam is vaak een onvoldoende oplossing om het vocht te laten verdampen. De koude buitenlucht neem nauwelijks vocht op. Dan maar mechanisch afzuigen? Tja, de lucht blijft koud...

Verwarm de muren en de vloer

Door de muren en de vloer te verwarmen ontstaat minder of zelfs geen condens. Dat is al een hele vooruitgang. Zo kan de lucht, inclusief het vocht (want dat is niet op de muur achtergebleven) worden weggeventileerd. Op die manier heb je geen of minder last van een vochtige badkamer.

Hoe verwarm je de muren?

De badkamervloer wordt vaak verwarmd met vloerverwarming. Dit is een prima oplossing. Alleen de muren blijven dan koud. Door in de badkamer infrarood verwarming te plaatsen is het mogelijk zowel de vloer als de muren te verwarmen. En het is gemakkelijk aan te sturen met een intelligente sturing. Waar vloerverwarming altijd aanstaat, slaat infraroodverwarming een uurtje voor het opstaan automatisch aan. En even later weer af. Om zo energie te besparen.

Voor een vochtige badkamer is infrarood verwarming de oplossing. En geen vocht betekent ook geen schimmels. Dat scheelt weer bij het schoonmaken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten